026-8 44 45 46 (8:30 - 15:00 uur)

De Belastingdienst maakt de leuze “Leuker kunnen we het niet maken, wél makkelijker” steeds meer waar. Als u gebruik maakt van de mogelijkheid om online aangifte inkomstenbelasting te doen via uw persoonlijke pagina op “mijn belastingdienst” zult u zien dat de belastingdienst al heel veel gegevens van u kent.

Als u in loondienst heeft gewerkt, staan de salarisgegevens al voor u ingevuld. Als u een hypotheek heeft, staan het leningsbedrag en de betaalde rente eveneens al vermeld. De WOZ-waarde van uw huis is bekend, evenals de saldi van uw bankrekeningen. De belastingdienst weet nog veel meer van u, zie dit overzicht.

Aandeel in het vermogen van de Vereniging van Eigenaren

Eén van de weinige zaken die nog niet zijn ingevuld zijn, is uw aandeel in het vermogen van de Vereniging van Eigenaars. Die informatie moet u dus nog zelf toevoegen. In het aangifteprogramma staat aan de linkerkant een rijtje onderwerpen, die u bij uw aangifte moet langs lopen. Dit rijtje begint met introductie, fiscale partner, vooraf ingevulde gegevens en verderop in deze rij vindt u Bankrekeningen en andere bezittingen. Als u daarop klikt, komt u in het scherm Bankrekeningen en andere bezittingen. Onder het kopje Overige bezittingen, zoals staat als tweede punt uw aandeel in het vermogen van een Vereniging van Eigenaren (VvE). U vinkt het hokje bij Overige bezittingen,zoals aan en komt dan in het scherm Overige bezittingen. Achter Overige bezittingen op 1 januari 2015 vult u in het witte veld achter het euroteken uw aandeel in het VvE-vermogen in. Uw aandeel in het reservefonds kunt u vinden op aenet.nl, onder het kopje ‘Documenten VvE’.

Heffingsvrij vermogen

Als uw vermogen (bankrekeningen en andere bezittingen, de waarde van uw appartement niet meegerekend, de waarde van het aandeel in het eigen vermogen van de VvE wel meegerekend) op 1 januari 2015 niet groter was dan het “heffingsvrij vermogen”, hoeft u geen bedrag op te geven.
Het heffingsvrij vermogen:

is € 21.330 als u geen fiscale partner heeft;
is € 42.660 als u heel 2015 een fiscale partner had;

Misschien heeft u uw aangifte al ingediend. Hopelijk concludeert u na het lezen van dit artikel dat u dat goed heeft gedaan. Als u echter vergeten bent om uw aandeel in het VvE-vermogen op te geven of als u een verkeerd bedrag heeft opgegeven,kunt u heel eenvoudig uw aangifte opnieuw indienen. Meer informatie daarover vindt u hier op de website van de belastingdienst.