De winter komt er weer aan. Om uw appartement klaar te maken voor de winter hebben wij voor u 8 tips samengesteld, zodat u zeker weet dat u en uw appartement veilig de winter doorkomen.
- SCHOONMAKEN VAN GOTEN EN AFVOEREN
Sneeuw in de winter en bladeren die zijn gevallen, kunnen voor problemen zorgen. Sneeuw kan op daken blijven liggen. Hierbij is er meer last van sneeuwdruk en van wateroverlast wanneer het sneeuw smelt. Bladeren kunnen voor verstopping zorgen. Wanneer het mogelijk is om bladeren en sneeuw van het dak te vegen dan is dit zeker aan te raden.
- DOE EEN WINTERCHECK-UP
Kom tijdens de koude wintermaanden niet voor verrassingen te staan en onderwerp de verwarmingsketel vooraf aan een grondige inspectie. Check hierbij of de verwarmingsketel goed is ingesteld. Een condensatieketel die te warm staat, verliest al snel 10 % van zijn rendement. Door de schoorsteen in de gaten te houden kan men hierachter komen: wanneer erna 10 min na het opstarten nog altijd waterdamp uit de schouw komt, klopt er iets niet.
- WEES ZUINIG
Tijdens de donkere winterdagen zetten wij vaker de verlichting aan. Het loont dus om gloei- of halogeenlampen nog snel te vervangen door energiezuinige led-lampen. Eén halogeenlamp van 50 Watt die dagelijks gemiddeld 3 uur brandt, kost per jaar 14 euro aan elektriciteit. Een gelijkwaardige led-lamp maar 2 euro. Naast zuinige lampen is ook zuinig gebruik een aanrader. Voorheen werd er wel eens gezegd dat het meer energie kostte om een lamp aan en uit te doen, dan om ze te laten branden. Maar dat is een fabeltje. Het licht kan beter worden uitgedaan wanneer men bv. Langer dan een halve minuut de kamer uit is.
- VERLIES GEEN WARMTE
Laat de opgewekte warmte niet zomaar wegglippen: check of de siliconen rond de ramen nog goed isoleren of spuit er een nieuw laagje over, en hang tochtstrips aan deuren die niet goed sluiten. Verwarmingsbuizen die door onverwarmde ruimtes, zoals de kelder, lopen, kunnen het beste geïsoleerd worden. Anders gaat daar veel warmte verloren. Benut ook alle warmte. Radiatoren geven hun stralingswarmte het beste af als ze vrij staan. Verstop ze dus niet achter een lang gordijn of grote zetel. Ontlucht de toestellen ook voor de start van de winter. Zet hierbij de ketel af en start op het gelijkvloers, want de luchtbellen stijgen.
- HOU HET VEILIG
Plaats een CO-melder. Het is een kleine, maar levensbelangrijke tip aan de start van het stookseizoen. Zeker als er sprake is van een oude boiler of gasbrander, die door zijn slechtere werking koolstofmonoxide kan afgeven.
- VOORKOM VORSTSCHADE
Controleer de oprit en terras op kapotte voegen, want daar kan straks regenwater langs binnensijpelen. Als het ingesijpelde water daarna bevriest − en dus uitzet – barsten de tegels. Zo’n kleine controle voor de winter aanbreekt, kan heel wat schade voorkomen. Laat daarnaast de waterleidingen niet kapot vriezen. Klappende buitenkranen doordat ze bevroren zijn komen regelmatig voor in Nederland. Hierbij gaat het voornamelijk om buitenkranen die niet geïsoleerd zijn, maar ook niet afgetapt zijn. Ook waterleidingen aan buitenmuren die niet geïsoleerd zijn kunnen problemen opleveren. Als deze ruimte niet geïsoleerd is dan is het zeker mogelijk dat u te maken krijgt met waterleidingen die bevriezen in de winter.
- VENTILEER
Droge lucht warmt sneller op dan vochtige. Wie verluchtingsroosters boven zijn ramen heeft, hoeft niets te doen. Behalve die even stofvrij maken, zodat ze optimaal werken. Wanneer u geen verluchtingsroosters heeft wordt er geadviseerd om begin en aan het einde van de dag de ramen even 15 minuten open te zetten. Dat is net genoeg om de droge lucht binnen te laten en de muren niet volledig af te koelen.
- ZET DE THERMOSTAAT LAAG MAAR NOOIT UIT
Zet de thermostaat laag als je niet thuis bent – op zo’n 14 graden. De kosten voor het verwarmen van een leeg huis vallen in het niet bij de schade door een gebarsten waterleiding.
Het vorstsymbooltje is er niet voor niets.